Aanschaf van een hond 

Het al dan niet aanschaffen van een hond moet goed overwogen worden. Want een hond haal je in huis voor vele jaren. Bezint eer ge begint!

Een hond kost tijd.
Denk maar aan: dagelijks uitlaten, wandelen, opvoeden, verzorgen, aandacht geven, spelen, …

Een hond kost ook geld.
Niet alleen de aanschaf maar ook voeding, bezoek aan dierenarts, medicatie in geval  van ziekte, bezoek aan hondentrimmer, hondenpension als je met vakantie gaat, verzorgingsproducten (anti-vlooienmiddel, tekenband,…), eventueel cursussen, hondenschool, aanschaf materiaal (leiband, binnenhuiskennel, speelgoed), …

Ook moet je rekening houden met je hond bij het plannen van vakantie. Zorg ik voor opvang, neem ik de hond mee?

Na rijp beraad ben je toch tot de conclusie gekomen dat je een hond een fijn leven wilt bieden. Geweldig!

En dan komen de vragen:  

·         Welk ras kies ik of zou best bij me passen? 

·         Neem ik een pup of kies ik voor een volwassen hond?

·         Een reu of een teef? 

·         …..  

Een pasklaar antwoord op bovenstaande vragen is er jammer genoeg niet. 
Ook hier is het goed dat je zorgvuldig te werk gaat en je voldoende informeert welk ras het best bij je past en geschikt is voor je levenssituatie. 

Immers een ras welke van nature uit heel veel beweging en uitdaging nodig heeft zoals bvb een Mechelse herder zal moeilijk kunnen aarden in een klein appartement en met een eigenaar die eigenlijk maar een hond wil als gezelschapdier. 
Dit is maar een voorbeeld maar zo kan ik er nog een paar opnoemen.
  

Ras is ook maar één criterium, de leeftijd van een hond kan een ander criterium zijn. Misschien wil je direct wel een oudere hond in huis halen omdat je dat puppygedoe maar niets vindt. Hiervoor kan je zeker terecht in een asiel waar vele viervoeters zitten te wachten op een nieuw baasje.

Waar je een hond koopt is heel belangrijk want een aantal mensen maken hier een lucratieve en winstgevende bezigheid van, zonder rekening te houden met het welzijn van de dieren.

Je ziet, het kan reeds misgaan vanaf het prille begin en bij de aanschaf van je hond.

Ik kan je mee op weg helpen en samen kunnen we een aantal zaken overlopen welke belangrijk zijn bij de aanschaf van een hond om zo tot een goede beslissing te komen.

Ook indien je een nestje schattige pups weet zitten maar je weet niet goed welke van de pups jij mee naar huis wil nemen, dan kan ik je hierbij adviseren. Het bekijken en testen van pups geeft en heel wat informatie het betreffende karakter van de pups. Zo kan je de pup kiezen die het beste bij jou past.

Bij de keuze van een asielhond doen we meestal een aantal gedragstesten gezien deze honden reeds een achtergrond hebben. We moeten zeker zijn dat de gekozen hond goed bij jou en je gezin past. Laat je niet afschrikken, vele asielhonden zijn perfect herplaatsbaar mits goede begeleiding.