Informatief


Juli 31, 2012
Teken doen ziekte van Lyme oplaaien

De ziekte van Lyme, overgedragen door teken, kwam vorig jaar drie keer meer voor dan in 2002. Een verontrustende ontwikkeling, want de ziekte is gevaarlijk.

Het aantal gevallen van de ziekte in België verdrievoudigde sinds 2002. Toen waren er 84.759 gevallen bekend. Ondertussen zijn dat er 249.026. Die cijfers zouden best een onderschatting kunnen zijn, omdat niet iedereen voorzichtig omgaat met tekenbeten en omdat de diagnose zeker in een laat stadium moeilijk te stellen is.

Enkele dagen tot drie maanden nadat je gebeten bent door een besmette teek (niet alle teken zijn dus besmet) krijg je een typische rode ring op je huid: de erythema migrans. Die verdwijnt vanzelf, maar de ziekte niet. Dat lukt alleen met een antibioticatherapie. Maar als je in die eerste fase niet behandeld wordt, kan de bacterie zich verder in je lichaam verspreiden.
Enkele weken of maanden na de beet krijg je last van andere symptomen: pijn in de armen of benen, gelaatspierverlamming, dubbel zien en hartritmestoornissen.
In de laatste fase richt de ziekte echt schade aan: ontsteking van de gewrichten, huidverdunning, ontsteking van de zenuwen en hersenletsels die tot pseudodementie kunnen leiden. In dat stadium is de bacterie nog maar moeilijk te overwinnen. Op dat moment maakt de bacterie cysten aan, die ondoordringbaar zijn voor antibiotica. Je kan dan wel alle levende bacteriën doden, maar wanneer de cysten uitkomen word je weer ziek. Daarom is het zo belangrijk om een tekenbeet goed in de gaten te houden. Later wordt het een pak moeilijker om de link met lyme te leggen.

Vroeger kwam de ziekte enkel voor in het zuiden van de Ardennen. Door de stijging van de temperatuur en de veranderende fauna vond de ziekte haar weg naar Vlaanderen en zelfs Nederland.
Ook op de tekenradar in Nederland ( www.tekenradar.nl ) kreeg meer meldingen dan verwacht. Op drie maanden tijd werden 2.000 tekenbeten gemeld en meer dan 600 boosdoeners werden opgestuurd voor analyse.

De helft van de tekenbeten wordt opgelopen in de bossen en vier op de tien in de tuin.

Bestrijding van teken bij hond en kat.

In de praktijk bestrijden we alleen de teken op het dier aangezien het onmogelijk is ze in de (natuurlijke) omgeving aan te pakken.
Het verwijderen van teken met tangetje of pincet, bij voorkeur rechtstandig uittrekken zonder erin te knijpen en niet draaien, is een vies en lastig karwei, vooral als de kop achterblijft. Daarom wordt aanbevolen het wondje hierna te ontsmetten met bijvoorbeeld alcohol. Eventuele achtergebleven delen van de teek verdwijnen na enige tijd vanzelf. Dit geldt ook indien het een teek op de mens betreft.

Het gebruik van alcohol, ether, petroleum en dergelijke op de teek heeft het risico dat de teek eventueel geïnfecteerde maaginhoud in de wond deponeert. Dus gebruik van deze middelen om teken te verwijderen is ten zeerste af te raden. Tevens is gebleken dat het gebruik van dergelijke 'verdovende' middelen geen effect heeft op het loslaten van de teek.
Een enkele teek kan het beste verwijderd worden dmv een speciale tekentang of door deze van de huid te verwijderen door met de vinger het achterlijf heen en weer te draaien.
De teek laat na enige tijd spontaan los (inclusief de kop!).

Bij aanwezigheid van meerdere teken of telkens terugkerende besmetting dient gebruik worden gemaakt van diverse chemische bestrijdingsmiddelen zoals sprays, spot-on, poeder en shampoo, met als beperking dat teken pas na 24 tot 48 uur na contact zullen afsterven. Meestal zitten ze dan al of nog vast in de huid. Bij de eigenaar bestaat dan vaak de verkeerde indruk dat het gebruikte middel niet werkt.
Echter deze chemische middelen belasten ook de afweer van je dier. Er komen stoffen in het lichaam die vanzelfsprekend hun werk doen tegen de parasieten, maar ze kunnen ook eventueel andere schade aanrichten aan je dier. De middelen tegen al deze insecten en ongedierte komen via de huid in het bloed (van je dier) en daardoor op elke plek in het lichaam. Het immuunsysteem zou op deze stoffen kunnen reageren, bijvoorbeeld met overgevoeligheidsreacties van de huid.Het zou daarom mooi zijn als je een alternatief hebt voor chemische vlooien- en tekenbestrijding, maar jammer genoeg is dat niet zo gemakkelijk als dat het lijkt.

Voor de volgende dieren wordt tekenbestrijding geadviseerd:

 •     Honden in Belgie die worden uitgelaten in gebieden waar veel teken voorkomen (bomen, struiken).
 •     Honden die meegaan op vakantie naar landen rond de Middellandse Zee (Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland).
 •     Katten die regelmatig met teken besmet thuis komen

Wanneer je een teek vindt op uw hond, dan duurt het meestal 24 uur voordat de bloedmaaltijd wordt begonnen. Tot die tijd kan de teek worden verwijderd zonder dat er mogelijk overdracht heeft plaatsgevonden van de bacterie die de ziekte van lyme veroorzaakt. Dit betekent dat je eigenlijk elke dag jezelf en je huisdier moet controleren op de aanwezigheid van teken en als je zich in een mogelijk ririco gebied bevind. 

Alternatieven voor chemische middelen. 

De natuurgeneeskundige ervaring leert dat de dieren met een goede weerstand en weinig afvalstoffen in het lijf in het algemeen minder last hebben van vlooien en andere insecten. Een inwendig “schoon” lichaam lijkt minder aantrekkelijk te zijn. Het is daarom verstandig om je dier in de zomerperiode te ontgiften met behulp van diverse kruiden en door extra aandacht te schenken aan de weerstand (d.m.v. juiste voeding en pre- en probiotica).

Essentiële olien kunnen vlooien en teken ook goed op afstand houden. Nadeel is wel dat het vaak  kort werkt. Tea tree olie in de vacht van je hond of paard houdt veel ongedierte op afstand.  Je kunt bijvoorbeeld een spray met essentiële olieën gebruiken tegen vliegen en andere insecten. Teatree olie is bij paarden en honden een goed insectenwerend middel. Als het niet in het middel zit dat je gebruikt, kun je het er zelf goed aan toe voegen. Ook essentiële olieën als citroen, kattekruid, eucalyptus, citronella, knoflook en kruidnagel zijn goede middelen om insecten als vliegen en dazen, maar ook ander ongedierte weg te jagen.
LET OP: wees erg voorzichtig met essentiele olien bij katten! Tea Tree kan bijvoorbeeld tijdelijke verlamming veroorzaken bij katten.

Ook essentiële knoflookolie kan een alternatief zijn. Dit werkt niet alleen tegen teken en vlooien, maar ook tegen wormen. Besluit nu niet om je dier onbeperkt knoflook te gaan geven. Daar zit een risico aan! knoflook breekt namelijk rode bloedcellen af en kan dus bloedarmoede veroorzaken.

Er bestaat een product dat nog amper in België verkrijgbaar is, maar waarvan wordt gezegd dat het vlooien en teken twee jaar lang bestrijdt zonder toediening van chemische middelen. Het is een energetisch/met bioresonantie behandelde clip die je aan de halsband van hond of kat kunt bevestigen. Dit is een vrij nieuw product en de effectiviteit hiervan zal nog uit ervaringen moeten blijken. Voor meer info klik hier.

Een belangrijke boodschap blijft welk middel je ook verkiest --> voer regelmatig controles uit op je huisdier en jezelf. Al deze producten (chemische en alternatieve) zijn zeker niet 100% sluitend !!


December 4, 2011
Kwispelend het nieuwe jaar in - Niet meer bang voor geknal

 

Help, het is weer bijna oud en nieuw! Terwijl wij feestvierend het oude jaar uit knallen, liggen veel honden te trillen van angst. Voor hen is ons feest een ware hel.
Je kunt je hond helpen door je eigen
gedrag aan te passen, door training en met natuurlijke middelen.

Wat kun je er zelf aan doen?
In de eerste plaats is jouw reactie op de angst van je hond erg belangrijk. Lang is er gedacht dat negeren van het gedrag het beste was maar dat is inmiddels achterhaald.
Wat hebben onze honden dan nodig als ze bang zijn? Iemand die ze steunt en (bege)leidt. Het geeft duidelijkheid en leiding, waardoor een situatie minder angstwekkend wordt voor een hond.
Een angstige hond zoekt bescherming. Vertrouwt hij zijn baas volledig – hij weet dat hij bij hem veilig is – dan zal hij daar houvast willen zoeken. Beschouw het als een compliment wanneer je hond steun bij je zoekt. Laat hem merken dat je er bent en dat hij steun bij je kan zoeken. Steun geven helpt stress te reduceren waardoor de angstemotie op dat moment vermindert.

Enkele khond en vuurwerk 2.jpgenmerken van stress of angst.

 •   Trillen en beven
 •   Onrustig
 •   Blaffen, huilen of piepen
 •   Vaker plassen dan normaal
 •   Zichzelf krabben, likken, bijten
 •   Geen voedsel en/of snoepjes aannemen
 •   Geeuwen
 •   Vluchtgedrag
 •   Bescherming zoeken
 •   Niet naar buiten durven komen 

Veel honden vinden het prettig om een plek te hebben waar ze kunnen schuilen, bijvoorbeeld een bench met een deken erover heen.
Sommige honden kun je afleiden door simpele commando’s te geven waardoor ze niet de prikkel bezig zijn, maar dat werkt bij heftige angst meestal niet. Diverse natuurlijke middelen kunnen ook ondersteuning bieden. Het kan zijn dat de angst zich uitbreidt naar andere geluiden, dan is het verstandig om hulp in te schakelen van een gedragstherapeut!

Oefen CD
Je kunt je hond ook trainen om niet met angst te reageren op harde geluiden. Dit doe je met behulp van een oefen CD met harde geluiden. Er zijn diverse speciaal voor honden gemaakte cd’s met vuurwerkgeluiden verkrijgbaar in de handel. De hond leert bij deze methode dat harde geluiden gekoppeld zijn aan iets leuks, het wordt een positieve ervaring.  Deze training vergt tijd, en moet dus al ver vóór oud- en nieuw gestart worden.
Voor jonge honden, welke nog geen fobie ontwikkeld hebben, kunnen deze oefen CD’s gebruikt worden om de honden in een ontspannen sfeer aan onbekende geluiden te laten wennen. 

Alternatieve oplossingen

D.A.P.
Dog Appeasing Pheromone verdamper tegen (vuurwerk) angst.

Het is gebaseerd op het principe dat pups rustig zouden worden na het drinken van moedermelk (to appease = geruststellen). Een feromoon is een stofje dat boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. Wetenschappelijk onderzoek heeft de doeltreffendheid van Dog Appeasing Pheromone in combinatie met gedragstherapie tijdens de behandeling van een aantal angst gerelateerde gedragsproblemen zoals scheidingsangst en angst voor vuurwerk aangetoond.
De verdamper houd je twee weken voor de jaarwisseling doorlopend in het stopcontact van de ruimte waar de hond het meest verblijft. Daarna kun je afbouwen. Als alternatief zijn er ook halsbanden verkrijgbaar.
Reacties op feromonen zijn heel verschillend: sommige honden reageren er zichtbaar op en worden minder nerveus, bij andere valt er weinig verbetering te bespeuren.

Natuurlijke middelen en voedingssupplementen. 
Er zijn verschillende natuurlijke middelen en voedingssupplementen te verkrijgen welke hun nut kunnen bewijzen bij angstsituaties, dus ook bij vuurwerk. Dit type middelen vereist wel dat je er tijdig mee begint.
Enkele voorbeelden:

 • Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten op basis van L-Theanine (een stof die in groene thee voorkomt). Intentie van Telizen is het activeren van hersengolven waardoor dieren kalmeren zonder versuft te raken.
 • Zylkène is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. 
 • Puur Nervositeit is te gebruiken bij onrust, nervositeit en angst bij dieren, in het bijzonder voor harde geluiden, vuurwerk of onweer. Puur Nervositeit werkt kalmerend maar niet versuffend. 

Homeopathische middelen.
Kunnen bekomen worden na raadpleging van een (homeopathische) dierenarts, die complexpreparaten peroonlijk op de hond kan afstemmen. Uiteraard zijn ook generieke preparaten beschikbaar in de handel.  

Bach bloesem therapie.
Bachbloemsems (Original Bach Flowers) kunnen helpen veranderingen in het gedrag van uw dier door te voeren. Ze zijn speciaal samengesteld om mensen - en dieren - te helpen de positieve kanten van zichzelf te ontdekken en drempels over te stappen die hen ervan weerhouden een gelukkig leven te leiden. Welke emoties hun leven ook beïnvloeden – angst, onzekerheid, onrust - bachbloesems kunnen hen helpen deze gevoelens te overwinnen.  
De Original Bach Flowers Rescue remedie werkt geruststellend en heeft een ontspannend effect op de gemoedstoestand van de hond.

Samenvattend.
Welke methode voor jouw hond heilzaam is, zul je uit moeten proberen al/dan niet met behulp van professionele begeleiding; het beoogde effect verschilt nogal.
De beste oplossing is dat de hond uiteindelijk zijn angst overwint. Irreële angst is in de regel af te leren: begin tijdig met oefenen, bouw zorgvuldig en in tempo van de hond op.

Wens je meer informatie over deze problematiek of ben je op zoek naar begeleiding kan je me altijd contacteren ( klik hier Info en contact ). 
Archieven