Informatief


December 4, 2011
Kwispelend het nieuwe jaar in - Niet meer bang voor geknal

 

Help, het is weer bijna oud en nieuw! Terwijl wij feestvierend het oude jaar uit knallen, liggen veel honden te trillen van angst. Voor hen is ons feest een ware hel.
Je kunt je hond helpen door je eigen
gedrag aan te passen, door training en met natuurlijke middelen.

Wat kun je er zelf aan doen?
In de eerste plaats is jouw reactie op de angst van je hond erg belangrijk. Lang is er gedacht dat negeren van het gedrag het beste was maar dat is inmiddels achterhaald.
Wat hebben onze honden dan nodig als ze bang zijn? Iemand die ze steunt en (bege)leidt. Het geeft duidelijkheid en leiding, waardoor een situatie minder angstwekkend wordt voor een hond.
Een angstige hond zoekt bescherming. Vertrouwt hij zijn baas volledig – hij weet dat hij bij hem veilig is – dan zal hij daar houvast willen zoeken. Beschouw het als een compliment wanneer je hond steun bij je zoekt. Laat hem merken dat je er bent en dat hij steun bij je kan zoeken. Steun geven helpt stress te reduceren waardoor de angstemotie op dat moment vermindert.

Enkele khond en vuurwerk 2.jpgenmerken van stress of angst.

 •   Trillen en beven
 •   Onrustig
 •   Blaffen, huilen of piepen
 •   Vaker plassen dan normaal
 •   Zichzelf krabben, likken, bijten
 •   Geen voedsel en/of snoepjes aannemen
 •   Geeuwen
 •   Vluchtgedrag
 •   Bescherming zoeken
 •   Niet naar buiten durven komen 

Veel honden vinden het prettig om een plek te hebben waar ze kunnen schuilen, bijvoorbeeld een bench met een deken erover heen.
Sommige honden kun je afleiden door simpele commando’s te geven waardoor ze niet de prikkel bezig zijn, maar dat werkt bij heftige angst meestal niet. Diverse natuurlijke middelen kunnen ook ondersteuning bieden. Het kan zijn dat de angst zich uitbreidt naar andere geluiden, dan is het verstandig om hulp in te schakelen van een gedragstherapeut!

Oefen CD
Je kunt je hond ook trainen om niet met angst te reageren op harde geluiden. Dit doe je met behulp van een oefen CD met harde geluiden. Er zijn diverse speciaal voor honden gemaakte cd’s met vuurwerkgeluiden verkrijgbaar in de handel. De hond leert bij deze methode dat harde geluiden gekoppeld zijn aan iets leuks, het wordt een positieve ervaring.  Deze training vergt tijd, en moet dus al ver vóór oud- en nieuw gestart worden.
Voor jonge honden, welke nog geen fobie ontwikkeld hebben, kunnen deze oefen CD’s gebruikt worden om de honden in een ontspannen sfeer aan onbekende geluiden te laten wennen. 

Alternatieve oplossingen

D.A.P.
Dog Appeasing Pheromone verdamper tegen (vuurwerk) angst.

Het is gebaseerd op het principe dat pups rustig zouden worden na het drinken van moedermelk (to appease = geruststellen). Een feromoon is een stofje dat boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. Wetenschappelijk onderzoek heeft de doeltreffendheid van Dog Appeasing Pheromone in combinatie met gedragstherapie tijdens de behandeling van een aantal angst gerelateerde gedragsproblemen zoals scheidingsangst en angst voor vuurwerk aangetoond.
De verdamper houd je twee weken voor de jaarwisseling doorlopend in het stopcontact van de ruimte waar de hond het meest verblijft. Daarna kun je afbouwen. Als alternatief zijn er ook halsbanden verkrijgbaar.
Reacties op feromonen zijn heel verschillend: sommige honden reageren er zichtbaar op en worden minder nerveus, bij andere valt er weinig verbetering te bespeuren.

Natuurlijke middelen en voedingssupplementen. 
Er zijn verschillende natuurlijke middelen en voedingssupplementen te verkrijgen welke hun nut kunnen bewijzen bij angstsituaties, dus ook bij vuurwerk. Dit type middelen vereist wel dat je er tijdig mee begint.
Enkele voorbeelden:

 • Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten op basis van L-Theanine (een stof die in groene thee voorkomt). Intentie van Telizen is het activeren van hersengolven waardoor dieren kalmeren zonder versuft te raken.
 • Zylkène is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. 
 • Puur Nervositeit is te gebruiken bij onrust, nervositeit en angst bij dieren, in het bijzonder voor harde geluiden, vuurwerk of onweer. Puur Nervositeit werkt kalmerend maar niet versuffend. 

Homeopathische middelen.
Kunnen bekomen worden na raadpleging van een (homeopathische) dierenarts, die complexpreparaten peroonlijk op de hond kan afstemmen. Uiteraard zijn ook generieke preparaten beschikbaar in de handel.  

Bach bloesem therapie.
Bachbloemsems (Original Bach Flowers) kunnen helpen veranderingen in het gedrag van uw dier door te voeren. Ze zijn speciaal samengesteld om mensen - en dieren - te helpen de positieve kanten van zichzelf te ontdekken en drempels over te stappen die hen ervan weerhouden een gelukkig leven te leiden. Welke emoties hun leven ook beïnvloeden – angst, onzekerheid, onrust - bachbloesems kunnen hen helpen deze gevoelens te overwinnen.  
De Original Bach Flowers Rescue remedie werkt geruststellend en heeft een ontspannend effect op de gemoedstoestand van de hond.

Samenvattend.
Welke methode voor jouw hond heilzaam is, zul je uit moeten proberen al/dan niet met behulp van professionele begeleiding; het beoogde effect verschilt nogal.
De beste oplossing is dat de hond uiteindelijk zijn angst overwint. Irreële angst is in de regel af te leren: begin tijdig met oefenen, bouw zorgvuldig en in tempo van de hond op.

Wens je meer informatie over deze problematiek of ben je op zoek naar begeleiding kan je me altijd contacteren ( klik hier Info en contact ). 
Archieven