ikzelf.jpg

Over mezelf en mijn honden. 

 

De appel valt niet ver van de boom, een spreuk welke zeker op mij van toepassing is. Opgegroeid tussen honden en met een vader welke ook actief was in de hondensport (ringprogramma) stond het bijna vast dat honden in mijn leven ook een belangrijk element gingen vormen.

 

En zo geschiede….toen ik trouwde kregen we een bobtail, Fideel genoemd, als huwelijksgeschenk. Een lang leven is Fideel niet beschoren geweest want na een paar jaar vonden we Fideel met een maagtorsie waaraan hij is overleden.

 

Toen kwam Tarra, een puppy zwarte labrador. Met deze hond heb ik, ondertussen 20 jaar geleden, mijn eerste stappen gezet in het gehoorzaamheidsprogramma.Ik volgde lessen met Tarra in Hondenschool Artevelde.  Met Tarra heb ik mooie momenten beleefd. Samen namen we regelmatig deel aan wedstrijden in het gehoorzaamheidsprogramma. 
Tarra was geen tophond maar heeft me toch veel ervaring bijgebracht.

 

Na een paar jaar trainen met Tarra op de hondenschool, kreeg ik ook interesse om mijn kennis over te dragen aan anderen en werd ik lesgever.  Later ben ik ook toegetreden tot het bestuur en ondertussen ben ik 12 jaar voorzitter van Hondenschool Artvelde en ook nog steeds actief als lesgever.    takkie.jpg

Op het einde van Tarra haar leven is Takkie bij ons gekomen, een kruising, puppy uit het asiel. Eigenlijk bedoelt als hond voor mijn dochter Susanna, maar vlug had ik in de gaten dat Takkie meer in zijn mars had en dat heeft hij bewezen. Met Takkie ben tot in het hoogste programma van de gehoorzaamheid geraakt. 
Echt mooie jaren heb ik beleefd. Met veel pijn in het hart heb ik in juni 2010 afscheid moeten nemen van Takkie welke 13 jaar is geworden.

Ondertussen had ik ook mijn oog laten vallen op Beaucerons. Een ras welke voor veel mensen onbekend is, velen denken bij het zien ervan aan een kruising tussen doberman en rottweiler.  
Mijn eerste Beauceron Xambo is 2 jaar bij mij geweest en werd toen op een beestachtige wijze en zonder aanwijsbare reden op mijn hof doodgeschoten. Tot op heden weet ik nog steeds niet wie hier achter zat.

Na Xambo is Zippo gekomen, welke ondertussen ook meer dan 10 jaar oud is.

Beaucerons zijn prachtige en trouwe honden. Het opkomen voor en verdedigen van hun huisgenoten (=roedel) is een heel sterk punt van dit ras en vergt van de baas de nodige aandacht. Mits een juiste en consequente opvoeding heb je voor jaren een pracht van een hond in huis. 
 onze2honden.jpg

Een vijftal jaren geleden heeft Zippo er een vriendinnetje bijgekregen namelijk de zwarte labrabor Dixie, de hond van mijn vriendin Nancy.  

Een paar jaar geleden vond ik de tijd rijp om me naast lesgeven wat meer te verdiepen in gedragsproblemen bij honden.
Ik heb dan een beroepsopleiding hondengedragstherapie gevolgd in de “Toscanzahoeve” bij Inge Pauwels, een gerenomeerde gedragstherapeute.  
Verder heb ik ook een bijkomende opleiding gevolgd voor het gebruik van bachbloemems bij  “De Walnoot” te Brasschaat. Bachbloemens zijn naast kruiden alternatieve en ondersteunende middelen bij het oplossen van gedragsproblemen.  

onze3honden.jpgBegin 2011 heb ik dan "Mijn Leuke Hond" opgericht. 
Met mijn jarenlange ervaring kan ik nu andere hondenvrienden het nodige advies en begeleiding geven, zodat deze mensen even mooie momenten kunnen beleven met hun hond als ikzelf.


Patrick Van Heirseele.